Hur en sanering av mögel går till
Många har hört talas om problemen med mögel, men hur går i själva verket en mögelsanering till. Genom att ackumulera in information från de större branschföretagen ska vi försöka att ge en bild av hur det går till att genomföra en mögelsanering.
Många känner till säkert redan att ett av de vanligaste ställena att finna mögel är på vindar, källare, duschrum och andra miljöer där väta lätt kan ansamlas och som har bristfällig lufttillförsel. Att sanera mögel är något som är för proffsen. Det kräver mestadels expertkunskaper blott för att hitta en mögelskada och än mer sakkunskap för att avlägsna mögel.
Det finns många firmor som specialiserar sig på mögelsanering. Bland de största återfinns Anticimex som har kontor över hela Sverige. Det finns oxå en uppsjö med mindre företag som är lika kompetenta på området. Det första man bör göra om man misstänker att det finns mögelangrepp i sitt hus är att kontakta ett företag som kan besiktiga huset och bekräfta om det verkligen finns skador.
En besiktning av en villa kan kosta två tusen, samt om det är för försäljning så kan de anlända att kosta upp till 7-8000 då besiktningsbolaget då tar förpliktelse för resultatet från besiktningen och löper ekonomisk risk om besiktningen är defekt. För att finna mögel är det enklast att ta in en mögelhund då dessa lätt hittar om det finns mögel i huset samt de kan oxå lokalisera källan relativt snabbt.
Det finns två olika metoder att välja på. Den flest populära idag är förmodligen fotokatalysator då dessa genom fotokatalytisk rening tar bort dålig arom och mögellukt. De har tidigare varit väldigt dyra, men har på senaste år kommit ner mycket i pris. Den största fördelen är att man som privatperson faktiskt kan ha råd att köpa en själv för att använda den löpande om man vet att man har bekymmer med mögel.
Det finns oxå en en aning mer invecklad apparatur som kallas för fogger som är en mögelsaneringsapparat som fungerar med os. Den funkar extrabra när det handlar om trånga utrymmen där man vill anlända till med saneringsvätskan. Detta är en mer argsint förfarande då den är en form av intensiv behandling i förhållande till fotokatalysatorn som renar den omgivande luften fortlöpande och utan kemikalier.
Om det handlar om ytliga mögelangrepp på till exempel fasader samt hustak så kan det mestadels räcka med en mögeltvätt. Det finns ett flera produkter som man kan anskaffa i färgbutiker som kan tvätta dän ytliga mögelangrepp. Det är mestadels något som man till och med kan göra själv. Mögeltvätt brukar tyvärr kosta en del, det är inte sällsynt att de kommer opp på runt hundra kronor per liter.
De flesta av dessa produkter kan även användas som långtidsbehandling. Man behöver blott lägga på koncentratet på ytan som man vill bearbeta samt låta den torka in. Vanligt brukar detta vara nog för att skydda ytan ett par år.
Elaka tungor, samt minsann ett flertal tester, har visat att vanligt diskmedel kan funka för tvätt som dessa dyrare produkter för mögeltvätt samt mögelsanering och att resultatet är det samma i många fall, fast till en bråkdel av kostnaden. Dock inte alls så bra som produkter som lämnar ett positivt laddat efterskydd, tex. Fulstopp och Tvärstopp.